De stad Parijs // must-see’s, wat te doen en openbaar vervoer (metro)

Parijs is de hoofdstad van Frankrijk. In de agglomeratie Groot-Parijs wonen meer dan 10 miljoen mensen. Het is een van de 4 traditionele alfa wereldsteden. De rivier de Seine snijdt door de stad heen, dat maakt de rivier ideaal voor een rondvaartboot. Maar wat kun je nog meer doen in de stad Parijs behalve een bezoekje brengen aan de Eiffeltoren, het Louvre of de catacomben van Parijs?

Eiffeltoren en Arc de Triomphe

We beginnen er toch maar mee. De Eiffeltoren is het symbool van de stad Parijs. Gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1889 heeft meneer Eiffel de stad een grote dienst bewezen. De 300 meter hoge toren torent letterlijk boven de rest van de stad uit en is van ver te zien. Beneden staan altijd lange rijen. Ben je van plan om de Eiffeltoren te bezoeken, verspil dan geen tijd in de rij en koop van tevoren een skip-the-line kaartje! Hetzelfde geldt voor de Arc de Triomphe, de beroemdste triomfboog ter wereld. Deze liet Napoleon in 1806 bouwen om de overwinning in Austerlitz te vieren. Pas 30 jaar later was de Arc de Triomphe af, Napoleon was toen al geruime tijd overleden.

De Notre-Dame

In april 2019 was de Notre-Dame wereldnieuws. Een van de meest iconische kerken ter wereld stond in brand. Gelukkig hebben 400 Parijse brandweerlieden de buitenkant weten te conserveren en kun je die nog van een afstandje zien. De kerk werd gebouwd vanaf de 12e eeuw en is een ander icoon van de stad. In 2022 is Parijs begonnen met de herstelwerkzaamheden.

Sacré-Cœur en de wijk Montmartre

Een andere basiliek is de Sacré-Cœur, in Montmartre in Parijs. De felwitte kerk kan bezocht worden na het beklimmen van 222 treden; je kunt ook een kabelbaan nemen. Bovenop de heuvel Montmartre is er een mooi uitzicht over de stad Parijs. De steensoort van de basiliek is travertijn, dit kalksteen zorgt ervoor dat er een wit kalklaagje aan de buitenkant komt als het regent. Daarom blijft de kerk zo wit, zelfs met smog.

Overigens is de wijk Montmartre ook zeker het bezoeken waard. De sfeervolle wijk en de 130 meter hoge heuvel is een kunstnaarswijk. Bekende kunstenaars zoals Pissarro, Picasso en van Gogh hebben er gewoond. Ook heden ten dage wonen er nog relatief veel kunstenaars.

Winkelen in de Champs-Élysée

De bekendste winkelstraat van Parijs loopt tussen place de la Concorde en de Arc de Triomphe. Bijna 2 kilometer lang is de straat die in het hoogseizoen vaak erg druk is. Desondanks gaan vele mensen die Parijs voor de eerste keer bezoeken, hierheen. Veel beroemde winkelketens zitten in de breedste laan van Parijs, dat overigens ook de duurste winkelstraat in Parijs is. Veel winkels hebben hier de flagship-store, vergelijkbaar met Oxford Street in Londen.

Place de la Concorde

Place de la Concorde is de plek waar tijdens de Franse Revolutie de guillotine stond waar onder andere Lodewijk XVI en Marie Antoinette de dood vonden. Tegenwoordig is het historische plein het beginpunt van de parades die tijdens de Franse feestdag Quatorze Juillet  worden gehouden. Ook staan er veel fonteinen en een van de drie naalden van Cleopatra; een obelisk uit 1250 v. Chr. die in de 19e eeuw door Egypte aan Frankrijk is geschonken. Uiteindelijk is deze dus in de stad Parijs terechtgekomen.

Het Louvre in de stad Parijs

Het Louvre is een van de bekendste museums ter wereld. Nog bekender geworden door de Da Vinci Code (boek en film) van Dan Brown, maar sowieso al bekend vanwege de enorme kunstcollectie. Van de Mona Lisa van Leonardo da Vinci tot en met werken van Rembrandt, Frans Hals en Vermeer; het is ’s werelds best bezochte museum ter wereld. De glazen piramide bij de ingang is wereldberoemd; het museum zelf is werkelijkwaar extreem groot. Je kunt tijdens 1 bezoek nooit alles zien. De rijen zijn bijna net zo beroemd als het museum zelf, zorg er dus voor dat je kaartjes koopt om de rij te kunnen overslaan. Op de eerste zondagavond van de maand kun je het Louvre gratis bezoeken, en mensen onder de 26 ook!

Catacomben van Parijs

Een heel andere ‘must-do’ en zeker niet voor iedereen weggelegd is een afdaling in de catacomben van Parijs. Ook een beetje luguber gezien de grote hoeveelheid menselijke schedels die zich hier bevinden. Het tunnelcomplex zelf is bijna 200 kilometer lang waarvan iets minder dan 2 kilometer te bezoeken is. Kaartjes koop je hier.

Fietsen door de stad en varen over de Seine

Je kunt natuurlijk altijd fietsen huren in Parijs en in het centrum rondfietsen. Je kunt ook tours boeken met een Nederlandse gids, zo leer je de stad op een hele andere manier kennen! Dit is vooral leuk als je niet zo lang in Parijs blijft, bijvoorbeeld een week of een weekend. Zo zie je een groot aantal bezienswaardigheden in een toch wel vrij klein tijdsbestek. En een echte Nederlander ontdekt natuurlijk steden op de fiets! Je kunt ook varen op de Seine. Met een rondvaartboot zie je ook op het water Parijs op een hele andere manier. Vaar onder de beroemde bruggen door zoals de Pont Neuf, gebouwd in de 16e eeuw! Neem wel warme kleren mee om buiten te kunnen staan!

Openbaar vervoer in Parijs

Parijs kent natuurlijk een uitgebreid metronetwerk dat gratis is voor kinderen t/m 11 jaar. Download voor de metro de RATP app, de 9292 ov app van Parijs. Verder is een kaartje €1,90, maar kosten 10 kaartjes slechts €14,90 (carnet)! Een slimme manier om geld te besparen, als je denkt dat je minstens 8 keer met de metro zal reizen. Je zal deze op een pas moeten zetten; een soort OV chipkaart met ritten erop, en geen geld. Dit heet de Navigo Easy. Je kunt ook een dagpas kopen, de Mobilis.

De metro is erg handig om je niet te hoeven mengen in het drukke verkeer bovengronds. Het metronetwerk van Parijs is efficiënt, snel en veilig. En niet eens zo duur! Er rijden ook taxi’s rond in de stad maar hoewel deze nog efficienter zijn, zijn ze ook een stuk duurder. Van het naar Parijs Charles de Gaulle Airport kun je het beste de trein nemen. Binnen Parijs is dat niet meer aangeraden.

Parijs, Île-de-France, Metropolitaans Frankrijk, Frankrijk