Parijse vliegvelden tijdens de Olympische Spelen 2024

De Parijse vliegvelden Charles de Gaulle en Orly zullen cruciaal zijn als toegangspoorten naar de Olympische Spelen in Frankrijk van 2024. Het begint op 26 juli 2024.

De Airport autoriteiten, ADP, zeggen dat het gaat lukken. De passagiersgetallen in juli en augustus zullen extreem hoog zijn. Ook het grote aantallen (voor sporters) zeer belangrijke stukken bagage zal een uitdaging worden. De verwachting is dat zo’n 85.000 sporters, coaches en medewerkers zullen meedoen aan de olympische en paralympische spelen van 2024. Dat is nog zonder de vele extra toeschouwers.

Bijzondere bagage

Het aantal officials en sporters (85.000) zal niet heel veel extra zijn. Maar de kayaks, kratten vol met fietsen, palen en andere extreem belangrijke sport bagage zal wel uitzonderlijk hoog zijn. Gewone bagage raakt wel eens kwijt, de rolstoelen van de paralympische sporters, of de bokshandschoenen van de olympische boksers kunnen natuurlijk niet kwijtraken. Er zijn andere verwachtingen bij dit soort bagage. Als dit soort bagage kwijtraakt zal het een storm aan negatieve publiciteit opleveren en kan het zelfs het mislopen van olympische medailles betekenen.

Van vliegveld naar de stad tijdens de olympische spelen

Ook het openbaar vervoer van de vliegvelden naar de stad is een hoofdpijndossier. De uitbreiding van lijn 14 (op het moment van schrijven eind 2023 nog van Mairie de Saint-Ouen door de Franse binnenstad naar Olympiades). In het noorden wordt gewerkt aan een extensie naar Saint-Denis Pleyel. Relevanter voor dit artikel wordt in het zuiden gewerkt aan een uitbreiding naar luchthaven Orly. Dat zou in juni 2024 af moeten zijn, net voor de opening van de olympische spelen in Parijs op 26 juli 2024. Dan zou je veel makkelijker in het centrum van Parijs moeten komen.

Andere mogelijkheden zijn de al bestaande opties: de Orlybus, de Orlyval en dan trein RER B, de Go C Parijs en dan de RER C of tram 7 en dan metro 7.

Iedereen weet hoeveel er vanaf hangt. De CEO van Air France – Anne Rigail – zei al:

“We have a huge stake in ensuring that the summer of 2024 goes well, that we offer the best face of France”.